5 Onmisbare planten voor uw kruidentuin

Geplaatst op 22-09-2022

Categorie: Huis, tuin en wonen

De kruidentuin is een geweldige manier om een beetje groen toe te voegen aan elke ruimte en het is ook een gemakkelijke manier om je eigen kruiden te kweken om mee te koken. Wij hebben deze lijst samengesteld van de essentiële planten die u in uw kruidentuin kunt gebruiken:

Salie

Je kunt salie in potten of in de grond kweken, maar je kunt het beste een plek kiezen die minstens zes uur direct zonlicht per dag krijgt. De grond moet goed gedraineerd zijn en voldoende voedingsstoffen bevatten, dus als je tuingrond niet ideaal is, kun je overwegen compost toe te voegen voordat je gaat planten.

Salie is droogtetolerant en hoeven bij warm weer niet vaker dan eens in de twee weken water te krijgen, maar ze zullen goed gedijen als je ze af en toe een diep bad geeft als ze sterk groeien. Als je salie water geeft, gebruik dan lauw water in plaats van koud of heet leidingwater - dit helpt ziekten te voorkomen door spatten op bladeren en stengels te minimaliseren. Salie en water is trouwens een topcombinatie: pure salie in kokend water geeft hypergezonde saliethee!

Basilicum

Basilicum is een eenjarige voor het koele seizoen. Basilicum is een goede partner voor tomaten en paprika's, maar ook voor veel andere groenten. Basilicum is een van de gemakkelijkste kruiden om uit zaad te kweken, of u kunt planten kopen in uw plaatselijke tuincentrum.

Basilicum is een geweldige toevoeging aan elke kruidentuin omdat de smaak zo veelzijdig is: het is uitstekend in pestosaus of vers gebruikt op salades en gegrild vlees.

Tijm

Tijm is een geweldig kruid voor in de keuken en in de tuin. Tijm kan worden gekweekt als eenjarige, tweejarige of vaste plant. Het is een goede partnerplant voor andere kruiden zoals rozemarijn en salie, omdat het ook nuttige insecten naar uw tuin trekt. Het kweken van tijm in containers is ook heel gemakkelijk, omdat hij ondiepe wortels heeft en niet veel ruimte nodig heeft om te groeien.

Munt

Munt is een vaste plant die gemakkelijk te kweken is. Hij kan worden gebruikt in de keuken en als haag, border of bodembedekker. Munt is ook een goede metgezel, omdat hij ongedierte van andere planten in uw kruidentuin helpt afschrikken.

Oregano

Oregano is een vaste plant die het best groeit in de volle zon, hoewel hij enige schaduw verdraagt. Het kan worden gekweekt uit zaad of wortelstekken, maar het groeit erg snel en je kunt oogsten als de plant ongeveer 10 cm hoog is.

Conclusie

De bovenstaande vijf kruiden zijn een goed begin voor uw kruidentuin. Ze zijn gemakkelijk te kweken en worden op allerlei manieren gebruikt, van koken tot medicinale doeleinden. Kruiden voegen smaak, aroma en visuele aantrekkingskracht toe aan uw tuin, waardoor het een aangename ruimte wordt waar u kunt ontspannen en genieten. Als u op zoek bent naar een andere manier om van kruiden te genieten in uw huis of op uw terras, bekijk dan onze selectie kamerplanten!